Ennen huoneiston pistorasioiden kansien ja valaisinkytkimien katsottiin kuuluvan huoneiston haltijan vastuulle, mutta Kiinteistöliiton vuonna 2014 päivitetyssä taloyhtiön vastuunjakotaulukossa myös ko. laitteiden linjataan kuuluvan taloyhtiön vastuulle. Sen sijaan kaikki kodinkoneet, huoneistossa mahdollisesti oleva saunan kiuas sähkölaitteineen sekä kaikki kiinteästi asennetut valaisimet ovat yhä huoneiston osakkaan vastuulla.
Huoneistoissa tehtävistä sähkötöistä, samoin kuin kaikista muistakin vähänkin suuremmista remonteista, tulee muistaa ilmoittaa taloyhtiöille. Näin halutaan varmistaa, että asennukset tulevat varmasti turvallisesti ja asianmukaisesti tehdyiksi, ja ettei asennuksista aiheudu vahinkoa taloyhtiölle tai naapureille.
Asianmukaisesti ja vastuullisesti toimivan sähköurakoitsijan voi kutsua turvallisin mielin tekemään oman asunnon sähköistyksen pieniä parannustöitä, mutta sen sijaan antenniasentajan kutsumisesta olisi syytä keskustella ensiksi isännöitsijän kanssa, sillä yhden huoneiston antenniverkkoon tehdyt parannukset, kuten antennivahvistimien lisäykset, voivat vaikuttaa merkittävästi naapurihuoneistoon esimerkiksi naapurin television kuvanlaatua heikentävällä tavalla.
Taloyhtiön sähköremontti on paras ja edullisin toteuttaa putkisaneerauksen yhteydessä. Kiinteistön sähköistykselle lasketaan yleensä sama elinkaari kuin vesi ja viemäriputkille, joka on noin 30–50 vuotta. Aikanaan hyvin tehty sähköjärjestelmä saattaa olla vielä turvallinen käyttää, mutta nykyajan vaatimuksia ei 50 vuoden ikäinen sähköistys missään tapauksessa enää täytä.
Maadoittamattomat pistorasiat eivät ole turvallisuudeltaan läheskään samalla viivalla maadoitettujen, vikavirtasuojilla varustettujen pistorasioiden kanssa. Vanhojen rakennusten pistorasioiden määrä ei myöskään ole yleensä nykyaikaa vastaavalla tasolla. Olohuoneessa vaaditaan nykyään myös enemmän sähköpisteitä, joten pelkästään television, radion ja jalkalampun pistorasioilla ei enää pärjätä.
Viimeistään yhtenään rikkoutuvat sulakkeet kertovat sen, ettei vanha sähköjärjestelmä riitä enää täyttämään sille asetettuja vaatimuksia. Huolella tehdyn sähköremontin jälkeen asukkaan ei enää tarvitse miettiä, voiko kahvinkeitintä ja mikroa käyttää samanaikaisesti tai voiko liedet ja uuni olla samaan aikaan käytössä.
Asunto-osakeyhtiölain mukaan kiinteistön sähköjärjestelmä on pääsääntöisesti taloyhtiön vastuulla. Jos osakas itse teetättää huoneistonsa muita huoneistoja laajemman sähköremontin vaikkapa taloyhtiön suorittaman muun remontin yhteydessä, vastaa osakas itse kiinteistön sähköistyksen muuta tasoa laajemmista kustannuksista.
Sähköasennukset osana remonttia
Meillä on vankka kokemus vanhojen rakennusten sähköasennuksista ja saneerauksista, mikä mahdollistaa sähköasennusten laadukkaan ja turvallisen lopputuloksen. Rakennusalan kokemuksemme auttaa meitä myös keksimään rakennusteknisiä ratkaisuja sähköasennusten hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Saneerauskohteet ovat kaikki aina tehtäväkuvaltaan erilaisia, minkä vuoksi sähköasennusten toteuttaminen vaatii hyvää ammattitaitoa ja kekseliäisyyttä.
Vanhoissa rakennuksissa sähkösaneeraukset tehdään yleensä laajemman remontin yhteydessä. Jos kaikki tilat ovat remontin alla on silloin hyvä uusia myös kaikki sähköasennukset sekä antenni- ja telekaapeloinnit nykypäivän standardien tasolle. Valaistukseen tulee myös kiinnittää huomiota ja hyödyntää uusinta olemassa olevaa tekniikkaa. Led-valaistus on nykypäivää ja meillä on mm. Vantaan asunto-osakeyhtiöille tarjota laaja valikoima laadukkaita ja energiatehokkaita LED-valaisimia.
Sähköasennusten tarvikemyynti taloyhtiöille
Me huolehtii siitä, että sähkötarvikkeet ovat sopivia kuhunkin asennuspaikkaan asunto-osakeyhtiön tiloissa. Huolehdimme myös siitä, että kutakin tuotetta on tarvittava määrä, kun saavumme asennuspaikalle. Sillä keinoin sähköasennusten lopputulos on aina paras mahdollinen ja vältytään turhilta ajomatkoilta puuttuvien tarvikkeiden haussa. Huoltoautossamme on aina riittävä valikoima yleisimpiä sähkötarvikkeita kuhunkin kohteeseen tehdyn listauksen mukaan. Kaikki tarvittavat osat ovat mukanamme, joten asennuskohteesta jokin mahdollisesti vikaantunut tai puuttuva tuote löytyy aina huoltoautomme tarvikevalikoimasta.
Kun asunto-osakeyhtiö teetättää työn meidän ammattilaisilla, saat aina myös kaikki tarvittavat sähkötarvikkeet sähköasennuksen toteuttamiseen. Silloin kohteessa ei tarvitse tuhlata aikaa ja vaivaa sähköasennustarvikkeiden hankkimiseen. Saamamme kokemuksen perusteella niissä kohteissa, joissa asunto-osakeyhtiö on itse hankkinut tarvikkeet, lähes poikkeuksetta jokin tuote puuttuu tai on väärän tyyppinen, eikä sovellu asennuskohteeseen. Lopputulos tulee silloin myös kalliimmaksi, koska uusien oikeiden osien hankintaan menee aikaa ja siitä muodostuu aina ylimääräisiä kustannuksia.
Sähköasennuksemme suoritetaan vain tunnettujen valmistajien laadukkaita tuotteita käyttäen. Meillä on tarjota aina parhaat ja toimivimmat tuotteet kuhunkin kohteeseen.
YHTEYSTIETOMME
Sähköasennus Lyly Oy
Y-tunnus: 2298618-1
info@sahkotyotvantaa.fi
044 722 0437
www.sahkotyotvantaa.fi
Jokiranta 19b, 01400 Vantaa